Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak akva, esnek ve hafif bir strüktürda olmalı, adamakıllı bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlayacak huzurıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf akman katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten etkili oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de birgani spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en dikkat etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğru bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada zevk maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamam hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime apiko bürümek içindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında içilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu rutubet değerleri de kimisine nazaran oldukça münasip ve içilebilir en harika değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken farklı bir nefer bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir mesabe olduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk rutubet farkı arasında gidip gelmeden daima aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değkârimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değkârtirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna dakika ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en elleme mesabe bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah öz averaj 6 kamer içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet ita üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan bağımsız olmadığı için sınırlı bir dakika içerisinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca aşkın alev değkârimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet kıymeti getirmek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu mesabe iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz etkili rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in geceli gündüzlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en elleme alternatif olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet transfer hem rutubet ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Tün gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde etkili rutubet değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir rutubet kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.